Pages

Monday, January 11, 2010

Suatu Malam

Bismillahirrohmannirrohim...

Entah mengapa sejak akhir-akhir ini jadual harian saya tidak dapat teratur dengan sempurna.Kadang-kala hidup terasa sangat kosong dan bosan.Dan pada waktu itulah timbul bermacam-macam idea-idea yang 'pelik'.Namun ada hari-hari tertentu aktiviti terasa amat meletihkan.Sampaikan tiada kesempatan untuk ber'facebook'.Hehe..

Cuti semester 7 kali ini menghadirkan berbagai memori yang indah dan juga pahit.Kenangan yang manis juga pahit.Cuti yang kadang-kala penuh dengan hambar.Iman yang juga naik namun kerap kali turun.Hati yang sering kali lemah terhadap godaan, namun kuat di kala bersama sahabat-sahabat seperjuangan.Namun saya perlu mengakui itulah namanya KEHIDUPAN.Saya teringat serangkap kata-kata yang saya baca dalam sebuah buku:
Tidaklah seorang itu dikatakan bertakwa apabila dia tidak pernah melakukan kesalahan.Namun seseorang yang bertakwa itu adalah apabila dia melakukan kesalahan dan dia bertaubat kembali dari kesalahan tersebut serta berusaha untuk menjauhinya.
Walau sehebat manapun ujian/ cubaaan/ dugaan saya harus kembali semula ke landasan.Sesekali tergelincir itu normal.Namun kalau selalu tergelincir dan sudah memasuki landasan lain itu yang parah.Agak susah untuk mengembalikannya kedalam landasan kembali.Sering-seringlah beristighfar...

Malam tadi saya keluar makan malam di sebuah gerai makan di tepi jalan setelah pulang dari hospital.Saya ke sana selepas solat isyak.Setelah makan, sempat berborak-borak dengan rakan-rakan yang lain.Kemudian datang 2 orang pelanggan gerai tu(usia mereka mungkibn sebaya dengan datuk dan nenek saya kot).Setelah itu mereka duduk semeja dengan kami sebab meja tu panjang kot.Sambil-sambil berborak, saya bergurau dengan rakan saya bahawa masih ada lagi pasangan yang 'evergreen' seperti itu makan-makan dengan romantik.Nasib baik takde lilin kat tengah.Hihi

Namun tak disangka, gurauan yang saya keluarkan benar-benar terjadi.Pasangan itu benar-benar makan sepinggan.Berkongsi makan.Yang lelaki tu memakai kopiah.Saya memandangnya.Dan dia memandang kami kembali sambil tersenyum.Sungguh kagum saya melihat situasi tersebut.Pemandangan yang jarang dilihat.Mungkin terlalu sering melihat pasangan-pasangan yang sering makan berduaan di kalangan remaja atau muda-mudi kot!!Tapi itulah hakikat.

Mereka telah melepasi fasa-fasa perkahwinan yang sulit mengikut ilmu family medicine'family in later life'.Bukan senang untuk sampai ke tahap sebegitu kan??Kita sendiri ini yang masih mencari-cari pun belum tentu akan mendapatkannya.Sedangkan yang sudah ada pun saya lihat seringkali bertukar-tukar pasangan.Sekejap dengan orang ni.Skejap dengan yang di sana.Bermacam-macam ragam keranah manusia ni.Semoga kita dikurniakan pasangan yang sesuai dengan doa yang diajarkan oleh Al-Quran;
Wahai Robb kami, karuniakanlah pada kami dan keturunan kami serta istri-istri kami penyejuk mata kami. Jadikanlah pula kami sebagai imam bagi orang-orang yang bertakwa" (QS. Al Furqon:74)

Tapi kuncinya seperti iklan ubat gigi HalalGel, "Mencari yang halal itu adalah kewajipan untuk semua orang muslim".

1 comments:

Abu Dzar Al-Ghifari said...

touching nye!!!Ya Allah karuniakanlah pada kami dan keturunan kami serta istri-istri kami penyejuk mata kami. Jadikanlah pula kami sebagai imam bagi orang-orang yang bertakwa